• OOK Bouwadvies - Gebrekenonderzoek
 • OOK Bouwadvies - Projectmanagement
 • OOK Bouwadvies - Projectmanagement
 • OOK Bouwadvies - Projectmanagement
 • OOK Bouwadvies - Projectmanagement

Gebrekenonderzoek

Denk je dat er iets aan je huis mankeert? Heb je bijvoorbeeld tocht in huis of scheefstand, scheuren of vocht? Denk dan eens aan een gebrekenonderzoek.

Wat is eigenlijk een gebrek?

Volgens de Van Dale is een gebrek ‘een tekort in kwaliteit/een mankement'. Een nogal ruime definitie als je het ons vraagt. En dat is misschien ook wel waarom gebreken zoveel kennis en ervaring vragen om ze goed te kunnen beoordelen. Een specialisme dus. Een specialisme dat OOK in huis heeft.

Wij kunnen helpen met een gebrekenonderzoek!

De afgelopen jaren hebben wij onze technische kennis al vaak kunnen inzetten bij gebrekenonderzoeken. Voor particulieren, bedrijven, rechtsbijstandsverzekeringen en overige opdrachtgevers hebben wij diverse schadedossiers behandeld. Soms hebben we aanvullende diensten nodig. Bijvoorbeeld bij het opsporen van moeilijk te achterhalen lekkages. Dan maken we wel eens gebruik van een laboratorium voor stoffenonderzoek, voeren we rookproeven uit of werken we met kleurstoftechnieken. Of voor het aantoonbaar toetsen van constructies, daar schakelen we een constructeur voor in. We werken veelal met vaste partners, we weten wat we aan elkaar hebben en dat werkt in ieders voordeel.

Voordeel van goed gebrekenonderzoek

Het voordeel van ons inschakelen om gebreken te onderzoeken is eigenlijk heel eenvoudig: zonder iets te hoeven slopen kunnen de oorzaken van de meeste gebreken op basis van analyse gevonden worden. Gericht en trefzeker! Gevels hoeven niet helemaal opengemaakt te worden om scheuren te onderzoeken. Vloeren hoeven niet helemaal opengehakt te worden om lekkages aan rioleringen op te sporen. En ja, soms is er wel destructief vervolgonderzoek nodig. Maar die gevallen blijven tot een minimum beperkt.

Welke gebreken kunnen wij onderzoeken?

Teveel om op te noemen eigenlijk, maar een kleine greep uit de door ons meest uitgevoerde onderzoeken:

 • Lekkages binnen of buiten
 • Verzakkingen van (of delen van) een gebouw
 • Schade aan metselwerk of stucwerk
 • Koudebruggen en condens problemen
 • Onderzoek op uitgevoerd werk van bijvoorbeeld badkamers of totale verbouwingen
 • Betonrot van bijvoorbeeld Kwaaitaalvloeren
 • Houtaantasting door bijvoorbeeld boktor of zwam
 • En zo kunnen we nog even doorgaan

Wij hebben professionele apparatuur om de meest voorkomende gebreken te kunnen opsporen.

Is gebrekenonderzoek ook mediation?

Bij gebreken die bijvoorbeeld optreden nadat een aannemer zijn werk heeft afgerond, komen aannemer en opdrachtgever soms tegenover elkaar te staan. Men komt niet altijd tot een oplossing en het inschakelen van een rechtsbijstandverzekering of een eigen jurist is vaak de gekozen weg.

Spijtig dat het zover gekomen is maar ook dan kunnen wij helpen. Ons gebrekenonderzoek is dan niet zozeer een soort mediation. Maar wel zorgen wij voor fatsoenlijk en respectvol hoor en wederhoor van betrokkenen. We bemiddelen niet maar we zorgen ervoor dat we ons objectieve en onafhankelijke oordeel tot de kern maken van wat besproken moet worden. Het zorgt er daarmee doorgaans voor dat het vingerwijzen stopt en dat betrokken zich kunnen richten op waar het werkelijk om zou moeten gaan: de oplossing. Gelukkig wordt die uiteindelijk altijd gevonden.

Is gebrekenonderzoek duur?

Dat hangt er vanaf hoe je het bekijkt. Tuurlijk kost een onderzoek wat meer dan een paar tientjes. Maar aan de andere kant zijn we dusdanig getraind en ervaren dat we efficiënt en dus in korte tijd gebreken kunnen opsporen en wordt door de uitvoering van een gebrekenonderzoek voorkomen dat er gelijk destructief onderzocht moet worden. Gebrekenonderzoeken zijn maatwerk. De prijs ervan ook. Blijf niet tobben maar neem contact op. Wij staan paraat!